Hypotheken en pensionering

De situatie is; U bent bijna met pensioen en u wilt een woning kopen, verhuizen of aanpassingen doen aan uw huidige woning en daar een hypotheek voor nemen.

Laat maar zitten hoor ik u denken, dat gaat niet goedkomen want ik ga over een paar jaar minder verdienen en kan geen geld meer (bij)lenen. Herkent u dit probleem? Lees dan snel verder.

In de hypothekenwereld speelt pensioen een rol vanaf uw 57-jarige leeftijd, 10 jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd van veel Nederlanders. Het komt erop neer dat bij een berekening er al rekening wordt gehouden met het pensioeninkomen waardoor men vaak minder kan lenen dan iemand die jonger is dan 57 jaar. De overheid wil namelijk niet dat u onverantwoord leent. Dat lijkt terecht want het is natuurlijk niet verstandig als u inkomen niet matcht met uw uitgaven. Wanneer is het dan onverantwoord is dan de vraag en daar kan ik u meer over vertellen.

Dat er helemaal niets mogelijk is hoort u op de verjaardagsfeestjes maar dat berust echt op een misverstand. Er zijn ook voor senioren genoeg mogelijkheden op het gebied van geld lenen om fijn te kunnen wonen. Het betreft wel in veel gevallen maatwerk want elke situatie is persoonlijk en moet wellicht even toegelicht worden aan een geldverstrekker.

Denk bij eventuele obstakels aan bijvoorbeeld de hoogte van uw (pensioen) inkomen, de waarde van uw woning of uw eigen vermogen. Een goed financieel verhaal biedt echt wel mogelijkheden en wellicht heeft u een goed financieel verhaal maar weet u niet wat u ermee kunt en wat uw mogelijkheden zijn op dit gebied.

Waar ik ook nog even uw aandacht voor wil vragen is het moment waarop je zaken voor de toekomst moet gaan regelen. Ik de praktijk merk ik namelijk dat veel mensen wachten tot de noodzaak er al is om te verbouwen, te verhuizen of te gaan huren. Ik had het laatst zelf nog in mijn eigen familiekring. Door de tijdsdruk die dan gaat spelen moeten mensen vaak hun wensen bijstellen en dat is niet altijd fijn en kan dus voorkomen worden.

Schakel gewoon tijdig een erkende en professionele adviseur in. Die kijkt met u mee naar uw mogelijkheden voor nu en voor de langere termijn. Regel wat u al kunt regelen en zorg dat u op de hoogte bent van uw financiële mogelijkheden of hoe u dat alsnog kunt gaan regelen.

Benieuwd wat uw financiële mogelijkheden zijn? Neem contact met mij op.